8 kísérleti jógaóra története a börtönben

Fegyenc jóga projekt

Fegyenc jóga projekt

Második - GYIK és tervek

2015. augusztus 04. - Panni Bakonyi

Sok kérdést kaptam az első bejegyzés óta, gondoltam leírom a leggyakoribbakat.

- Nem félsz? Nem veszélyes? 
- Nem. Teljesen biztonságban leszek. 

- Lelki és fizikai inzultus?
- A fizikai inzultus teljességgel kizárva. A fogvatartottaknak ez egy jutalom. Ki kellett érdemelniük, hogy részt vehessenek ezen a foglalkozáson, várják, lelkesek. Szabadulás előtt állnak. Nem játszanának be semmiféle tiszteletlenséget ami esetleg plusz büntetéssel járhatna. 
Elvégeztem tavaly egy önkéntes képzést, ami pontosan a börtön beli szituációkra készített fel. Létezik a börtön ártalom, tapasztaltam is, és fogok még erről írni. Elképzelhetetlen világ, amit nehéz letenni amikor kilépsz az ajtón. A szeretteim támogatása mellett amennyiben szükség lesz rá, szaksegítséget is igénybe fogok venni az ott tapasztaltak feldolgozására.

- Hol lesz az óra? Bilincsben lesznek? Vagy a cellájukban?
- Egy külön teremben lesz az óra. Én preferáltam volna a szabadteret, de jelenleg nem megoldható.

deuel-4.jpeg

- Fogod tudni ki mit követett el?
- Nem. Nem is érdekel. Nem ítélkezni megyek, és mivel emberből vagyok, nyilván nehezebb lenne számomra is objektíven és pozitívan hozzáállni ha tudnám. 

- Mennyi ideig tart majd 1-1 óra?
- 60 percre tervezek. Lehet előtte utána egy kis beszélgetés, értékelés. Meglátjuk.

Elkezdtem gondolkozni az első óra tematikáján. Mivel nem ismerem a résztvevőket, nagyon pontosan tervezni nem tudok. Egyébként sem szeretek teljesen fix óratervvel tanítani, mert annyi minden befolyásolhat ami miatt személyre kell szabni. 

Az első alkalom elején szeretnék beszélgetni velük, átnézni miket is fogunk csinálni és felmérni milyen fizikai állapotban vannak néhány egyszerű gyakorlat segítségével. Igazából mind a két végletet el tudom képzelni, hogy nagyon jó kondiban és hogy teljesen elhanyagolt állapotban lesznek, ennek megfelelően kell majd alakítani és egymásra építeni az órákat. Egy hét és kiderül minden!

 

A blogon megtalálható minden szöveg a szerző, Bakonyi Panni tulajdona. A szerző írásbeli hozzájárulása nélkül részben vagy egészben felhasználni tilos.

képek: google, pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyencjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr707680410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása