8 kísérleti jógaóra története a börtönben

Fegyenc jóga projekt

Fegyenc jóga projekt

Szanszkrit bölcsesség a börtönben? Igen!

2017. február 28. - Panni Bakonyi
Szanszkrit - angol szövegeket kell olvasnom jógáról most, mert készülök egy képzésre. Például Patanjali jógaszútráit Swami Satchiadananda értelmezésében, és nálam volt a könyv amikor ma mentem tanítani a börtönbe. 
 
A második szútra szól a jóga értelméről, vagy lényegéről. "A jóga: az elmében lezajló alakulásoknak a megszüntetése."
És ennek kapcsán beszélgettünk arról a fogvatartottakkal, hogy a világ igazából a mi projekciónk, az események és a helyzetek nem rosszak vagy jók, hanem a mi mentális állapotunk határozza meg azt, hogyan éljük meg. Pl a börtön, ami a nevelőknek egy munka, az a raboknak egy borzalom kell, hogy legyen? Nem lehet-e mondjuk a tisztulás, változás, tanulás helye? Nagyon nagyon érdekes volt erről beszélgetni velük, és belátni, hogy való igaz, van olyan, hogy egy fogvatartott bent a börtönben szabadabb, mint egy kint lévő ember. Tényleg azt gondolom, hogy ezek a srácok példaképek lehetnek mindannyiunknak sok szempontból.
 
(A Téged körülvevő világot, és azt, hogy ez Téged hogy érint, mind Te kreálod. A börtönben a fogvatartottak feszültek és idegesek a bentlétük miatt és alig várják, hogy kiszabaduljanak. De ha a nevelőkre tekintünk, ugyanazt látjuk, ugyanaz a környezet, ugyanúgy nem mehetnek ki napközben, a körülmények teljesen azonosak. Ugyanazok a falak veszik körül őket, ugyanaz a börtön. Mégis, ez számukra munka és pénzkereseti lehetőség. Ha egy fogvatartott megváltoztatja a helyzetéhez való hozzáállását és úgy kezd el a börtönre gondolni, mint az újjászületés, tanulás, megváltozás helye, az ott töltött idő máris megtelik értelemmel, és a feszültség elszáll. Belátja, hogy addig kell maradnia, amíg meg nem történik a tisztulás, tanulás, önmaga alkalmassá tétele az új életre. Ebben segít a jóga. Ebben a hozzáállás-változásban, a jelenlevésben, átkeretezésben. És azok, akik ezt ilyen stigmatizált és nehéz körülmények között megtanulták alkalmazni, egészen biztos, hogy magukkal viszik a külső életbe is. Ezért fontos a börtönjóga projekt. És ezért fontos, hogy a társadalom is így tekintsen az intézményekre és a fogvatartottakra, a fogvatartottak önmagukra és a helyzetükre. Lehetőség a tisztulásra, fejlődésre.)
Kérdeztem őket, lehet-e így tekinteni a szituációjukra? Illetve, hogy ők hogyan értékelik. Azt mindegyikük mondta, hogy igyekszenek hasznosan eltölteni az időt, az egyikük, hogy ő nem arra gondol, hogy mikor szabadul, hanem a jelenben próbál lenni, a benti életet kezeli most életeként (az is ugyebár) és itt fejlődik. A fentiekről azt beszéltük, hogy jógák közben és után ez valóban ilyesmi, és, hogy nehéz az, amikor olyan társaikkal találkoznak, akik vissza/lehúzzák őket. De beszéltük, hogy ez kint is pont ugyanígy működik. És ha bent meg tudják tanulni ezt a belső békét, kiüresített elmét, dolgok átkeretezését, akkor ez kint egy hatalmas kincs lesz.
Az megfogta őket, hogy lélekben lehetnek ők szabadabbak és példaképek bárki számára is. 
Arról is besélgettünk, hogy én azon dolgozom, hogy rájuk és a börtönre is úgy tekintsen a társadalom is, mint a fent leírtak. Szóval mind a két oldal változásán. 
f1e82d0e2776bef83bbda3b8a35f90f7.jpg
Nagyon áldottnak és hálásnak érzem magam, hogy ezt megtapasztalhatom személyesen. A fiú, aki eddig tanított bent jógát, már szabadult, és most is van valaki, akit érdekel a jógaoktatás, beszélgettünk erről is, szóval most igyekszem tényleg időt szánni valamiféle rendszer kidolgozására, elsőnek viszek be neki könyveket, és folytatni fogjuk csoportosan a beszélgetést, gondolkodást, önismeretet is, már nem csak fizikailag gyakorlunk. 
 
Ha szeretnéd támogatni a projektet, egyébként itt megteheted: http://www.njoylife.hu/fegyenc-joga-projekt
Vehetsz jógaprogramot, edzést, de csodás fesrtményeket is, és ezekkel mind-mind hozzájárulsz ahhoz, hogy nekem több időm legyen, és ezt a több időt a börtönjógára fordíthassam. Egy fiatal és nagyon tehetséges művész ajánlotta fel néhány alkotását, támogatásul például, nézd meg, gyönyörűek a képek! 
 
Az külön érdekesség még, hogy a srácok győzködik a nevelőket, hogy menjenek jógázni :) Volt egyébként ma egy új résztvevő, tetszett neki, jön legközelebb is. 
 
Egy szó, mint száz. Sosem hittem volna, hogy egyszer szanszkrit bölcseletet fogok fogvatartottakkal értelmezni egy intenzív flow után. Wohh, hidegrázás.
Egyébként megköszöntem nekik a múltkori alkalmat, amikor is nagyon figyelmesek voltak velem, és támogatóak, fontos volt, mert épp egy kisebb hullámvölgyben voltam. 
Zseniális, hogy amikor elindul egy láncolat, te adsz, akkor százszorosan kapod vissza :) És hol van még a vége...
panni. 
camatkarasana.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyencjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr3612302931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása